Kesäkahvila Lasikivi nyt kolmessa kerroksessa

KESÄKAHVILAMME ON JO SINÄNSÄ NÄHTÄVYYS

Kahvila avattiin 2018. Se on Pölkinvuoren yrittäjäpariskunnan työn tulos. Minä, Pölkinvuoren Peikoksikin kutsuttu, piirsin ja suunnittelin ja puolisoni Eki puolestaan rakensi yksikseen koko rakennuksen suunnitellen samalla sisäseinien materiaalit. 2024 otimme käyttöön kolmannen kerroksen kasvihuonetilan kahvilan käyttöön.

Rakennussuunnittelu alkoi silokalliosta, joka pilkisti vanhasta metsänpohjasta. Se kaivettiin esiin ja saatiin useamman aarin kallioalue. Silokalliolle muodostui sen tasaisemman osan mukaan puolikas ”ristikirkkopohjasta”. Tälle osalle muurasin luonnonkivistä kivijalan ja laskevalle ristipohjan vastakkaiselle puolelle harkoista. Varastoon oli jo hankittu yhden omakotitalon vanhat ikkunat, joiden mukaan suunnittelin julkisivun lasiseinän. Piirsin kasvihuoneet yläkertaan ja viherkahvilan keskikerrokseen. Alakerta suunniteltiin kahvilaksi. Viistokatot ovat jokaisella neljällä lappeella eri ilmansuuntiin. Ajatuksena oli tuoda kallioilme myös rakennukseen. 

Rakennus on puurunkoinen ja sisäpintoihin ja sisustukseen on käytetty myös kierrätystavaraa. Sisäseiniä peittää navetan seinän harmaa laudoitus, ja takapäätyä koristamaan löytyivät vanhat AIV-tornin pariovet. Lattiaksi jäi silokalliopinta.


Kaunis Kallioterassi ja hieno Hedelmäterassi houkuttelevat istumaan

Kallioterassi sijaitsee kahvilarakennuksen takana suojaisella ja aurinkoisella paikalla. Asiakaspaikkoja saadaan tarvittaessa 40.  Aluetta reunustavat silokalliot, istutukset ja hieman varjoa antava kahvilan pohjoinen julkisivu. Terassille pääsee joko silokalliota pitkin, portaita pitkin tai esteettömästi kahvilaan johtavalta tieltä.

Hedelmäterassi tai tiiliterassi on uusin terassimme, joka syntyi korona-ajan väljyysrajoituksista ja toisesta projektista jääneistä tiilistä. Terassilla kiemurtelee tiilten reunustama sorapolku, joka myös johtaa kahvilasta wc-tiloihin. 2-6 hengen pöytäryhmät ovat reilusti erillään toisistaan. Alueen nimi johtuu siitä, että sille on istutettu luumu-, kirsikka- ja päärynäpuita. Tiilireunat ja muurit eivät ole pelkkä koriste- ja tukielementti, vaan ne keräävät myös lämpöä. Näin ollen hallalle arat hedelmäpuut selviävät paremmin kevään kylmistä öistä.

Alueella on myös paljon perennoja ja keväällä lukuisia kukkasipuli-istutuksia. Kesän edetessä sipulikukat vaihtuvat kesäkukkiin, joten alue on viihtyisä koko kesän. Hedelmäterassi onkin tullut yhdeksi suosituimmista oleskelupaikoista, jossa voi seurustella vapaasti vain oman pöytäseurueen kanssa.

Pöytäryhmiä löytyy myös puistosta ja penkkejä  luontopolun varrella.


VIHERKAHVILA JA PARVEKE OVAT VIIHTYISÄT TILAT ISTAHTAA NAUTTIMAAN KAHVION ANTIMISTA

Yläkerran viherkahvilatilaan pääsee ulkorappuja pitkin kiertämällä kahvilarakennus. Tilassa voi nautiskella kahvilan antimia viher-, vihannes- ja kukkakasvien lomassa. Kasveja löytyy niin lattiatasosta, seiniltä kuin kattoamppeleistakin. Tilasta on myös avoin näkymä alakerran kahvilaan. Hellepäivinä suuret oviaukot sekä ala- että yläkerrassa viilentävät mukavasti.

Viherkahvilasta on suora yhteys kuuden hengen parvekkeelle, jossa voi nauttia juomansa ylellisen pehmeällä sohvakalustolla. Parvekkeelta näkee hienosti taimikasvatuspelloillemme, puutarhaamme ja siitä alas jokilaaksoon, jonka takana siintää horisontti lähes 40 kilometrin päässä. 

Viherkahvilan kummallakin puolella löytyy vielä yläkerrassa, porrasta korkeammalla olevat kasvihuoneet, joista itäpääty on tarkoitettu taimien alkukasvatukseen maaliskuusta syksyyn ja länsipääty muutettiin maisemakahvilaksi 2024.