TAIMISTO

TAIMISTO

PENSAS- JA PERENNATAIMISTOTUOTANTO MAHDOLLISTAA KILPAILUKYKYISEN HINNOITTELUN

2022 kaudella taimisto laajeni puolella ja vastaa nyt keskisuuren ja suuren välistä taimimyymälää. Valikoimissamme on taatusti kaikki peruskasvit, plus erikoisuutena kotimaiset rodolajikkeet ja lähes 150 ruusulajiketta. Kotimaisuus on meille tärkeä asia sekä lähituotanto. 90 % tuotteistamme onkin kotimaisia ja niistä 70 % on lähituotantoa. Ei halvin vaihtoehto, mutta meille sopivin. Vastapainoksi omatuotanto tasaa hintaeroa. Haluammekin palvella laadulla ja palvelulla sekä kotimaisella työllä.  

Taimistotoimintamme alkoi 2019 varovaisella panostuksella pensaisiin. Pistokkaita taisi olla kolmisen sataa. Oli hienoa nähdä, kuinka oksanpätkistä lähti kehittymään kasvava yksilö. Paljon teimme väärin, eikä läheskään kaikki onnistunut, mutta seuraavana talvena luin aiheesta enemmän. Koska meillä ei ole kasvihuonetta, sovelsin oppimaani aivan omalla tavallani toteutettavaksi. Minulle itsellenikin oli yllätys, kuinka hyvin onnistuimme heti ensimmäisenä vuonna vaikeastikin juurtuvien pensaslajien suhteen. Taimen kasvu pistokkaasta myyntikuntoiseksi pensaaksi kestää keskimäärin kolme vuotta ilman kasvihuoneviljelyä. Pistokkaat otetaan helmi-maaliskuussa. Latvus pätkitään ja pistokkaat pistetään ruukkuihin, joissa on oppikirjasta hieman muuntelemaani multaseosta. Ruukut laitetaan odottamaan jääkaappiin. Toukokuussa, kun ilmat ovat lämmenneet, ruukut otetaan kaapista. Odotetaan kasvun ihmettä. Purkkien pohjasta alkaa työntyä juuria kesäkuulla, jolloin on aika purkittaa jokainen kasvi omaan ruukkuunsa.  Syksyllä meillä on nuori piiskataimi. Seuraavana keväänä latvomme taimen ja siirrämme sen isompaan ruukkuun. Kolmantena keväänä meillä siis on 3–5-haarainen taimi. Nopeammin kasvavat lajikkeet voivat olla jo tällöin myyntikokoisia, mutta suurin osa siirtyy odottamaan syysistutussesonkia. Meillä on kasvatuksessa mm. hanhikkeja, marjapensaita, pensasangervoita ja -mustikoita, ruusuja sekä syreeneitä.

Aluksi kasvatimme vihanneksia suoraan maasta -palveluna. Parhaimpaan aikaan meillä oli n. 200 vihanneslajiketta ja alaa 0,7 ha. Tällä saralla olisimme jatkaneetkin, mutta keväällä kukkapuiston kävijämäärät ovat nykyään niin suuria, ettei toukokuiseen vihannesten alkukasvatukseen riitä enää henkilökuntaa. Aloimme sen sijaan opetella perennojen kasvatusta avomaalla, ja 2021 meillä oli kasvussa 350 perennalajiketta. Joistakin saatiin vain muutama emotaimiyksilö, mutta suurin osa iti ja kasvoi hyvin, perennoita ehti jo syysmyyntiin.

Meillä ei ole hienoja ruukutuskoneita, joissa automaatio käsittelee taimet potista turpeeseen ja purkkiin. Kaikki tehdään käsin. Massatuotannossa on vain kasvien tarvitsema turve. Ruukkuihin laitetaan juuri sitä multaa mitä ko. taimet tarvitsevat; osa kaipaa hiekkaisempaa, jopa soraista kasvualustaa, joku taas hapanta jne. Emme käytä lainkaan pelkkää turvetta. Turveruukku on usein joko liian märkä tai kuiva, ja jos purkki pääsee kuivahtamaan täysin, se ei ime vettä sisäänsä. Kasvi kuolee tai ei kehity oikein. Käytämme myös isompia ruukkuja kuin useimmat perennatuottajat. Vakiopurkkikokoko on 11 x 11 x11 cm, isommat kasvit istutetaan koon 13 x 13 x13 cm ruukkuihin. Tämä nostaa hintaa, mutta parantaa laatua.

TÄYDELLÄ TEHOLLA VASTA 2024. Taimien kasvatus on pitkäjänteistä puuhaa. Tiettyjä kasveja on helppo monistaa, mutta paljon on sellaisiakin, joiden tuottaminen vaatii enemmän huomiota, työtä ja erityisosaamista. 24 kappaleen myyntierän luominen emokasvista jakamalla ja lisäämällä vie kolme vuotta ja kuusi työvaihetta. Siementaimi ehtii nopeimmillaan kevätkylvöstä saman syksyn myyntitiskiin kahdella työvaiheella.